SSN Sports Blog
Reklam
Reklam

Günlük Protein İhtiyacı Ne Kadardır?

01.12.2020
788
Reklam
Günlük Protein İhtiyacı Ne Kadardır?

Günlük Protein İhtiyacı Ne Kadardır?

Amino asitlerden oluşan yapısal bir molekül proteini oluşturur. Çoğunluğu vücut tarafından kendi başına üretilemez. Hayvansal gıdalar, genellikle tüm esansiyel amino asitleri sağlayan yüksek proteinli gıdalardır. Vücudun hayat fonksiyonlarını karşılamasından dolayı ise proteinin hayat verici bir etkisi vardır. Bu nedenle günlük olarak alınması gerekli olarak görülür. Toplam alınan kalorinin yaklaşık %30’unun protein ile sağlanması sayesinde ise kilo vermek için yeterli görülen bir miktardır. Kalorilerin önemli bir kısmının proteinden sağlanması metabolik hızı artırılmasında etkin rol oynar. Ayrıca kalori alımında kendiliğinden bir azalmaya neden olur. Günlük protein ihtiyacı karşılanarak birçok farklı bedensel düzen faaliyete girer.

Günlük Protein İhtiyacı Ne Kadardır?

Reklam

Diyette Referans Alım Miktarı sonucuna gör günlük alınması gerekli olarak görülen protein miktarını belirlemiştir. Bu belirlenme sayesinde ise günlük protein ihtiyacı ne kadardır sorularına da yanıt bulabilirsiniz. Vücut ağırlık miktarının kilogramı başına 0,8 gram olmasıyla birlikte ihtiyaç belirlenir. Hareketsiz olarak kabul edilen bir erkek günde ortalama 56 gram alırken hareketsiz bir kadın ise günde ortalama 46 gram alması gerekmektedir. Belirlenen miktarlar bireylerin protein eksikliğini yaşamaması içindir. Fakat bazı çalışmalar ile optimal sağlık ve vücut kompozisyonunu korumak için bu miktarlar yeterli gelmediği durumlar da görülmüştür.

Herhangi bir birey için doğru miktarda protein ihtiyacının belirlenmesi için aktivite düzeyi, yaşı, kas kütlesi, fiziksel hedefleri ve mevcut sağlık durumu gibi birçok faktör etkilidir. Eğer ki yapılan aktiviteler sonucu yorulma daha çok meydana geliyorsa protein miktarı artırılmalıdır. Sporcular misal olarak en fazla proteini tüketenlerdir. Sporcular kilo başına yaklaşık 1,2-1,4 gram protein alma durumu içerisinde olmalıdırlar. Ayrıca yaşlı bireylerin protein ihtiyacı önemli ölçüde artırılması gerekmektedir. Bu bireylerin günlük protein ihtiyacı kilo başına 1–1,3 gram protein tüketmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu miktar, yaşlılarda osteoporoz ve sarkopeni azaltmasında yardımcı olmaktadır.

Yeterli Protein Nasıl Alınır?

En iyi protein kaynakları et, balık, yumurta ve süt ürünleri olarak bilinir. Günlük protein ihtiyacı ise genellikle bu besinlerden alımı yapılmaktadır. Vücudun ihtiyaç duyduğu tüm temel amino asitlere sahip olmasından kaynaklı olarak temel besinler arasında yerini alır. Protein ihtiyacına daha fazla ihtiyaç duyan yaşlılar, yaralılar ya da sporcular bu besinlere göre bir beslenme düzeni oluşturmaları gerekmektedir. Kinoa, baklagiller ve fındık gibi bazı bitkisel gıdalar da protein açısından zenginliği bulabilirsiniz.

“Protein Gramı” Gerçekte Ne Anlama Gelmektedir?

Beslenme biliminde sıklıkla kullanılan protein gramı anlam olarak besinlerin gramını ifade etmez. Et veya yumurta gibi protein içeren yiyeceklerin gramından ziyade makro besin olan proteinin gramının ne olduğu bu terimin anlamını karşılar. Örneğin 225 gramlık bir sığır eti porsiyonu 225 gram protein gramına sahip olmaz. Sadece 61 gram gerçek protein içerir. Besinlerin hepsinde durum bu şekildedir.

Fazla Protein Alımı Yağlandırır mı?

Fazla protein kullanımının vücutta yağ olarak depolama işlemine geçirip geçirmemesi en çok merak edilen noktalardan biridir. Ancak fazla proteinin vücudu yağlandırdığına veya bir sağlık sorunu yarattığına dair kesin bir bilgi söylemek doğru kabul edilmez. Bu noktada yağlanmayı önlemek için protein takviyesinin yanında düzenli egzersiz yapılarak yağlanma endişesi içerisinde olmazsınız.

Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020, SSN Sport Style Nutrition, All Rights Reserved.