SSN Sports Blog
Reklam
Reklam

C Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

16.11.2020
431
Reklam
C Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

C Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

Doku onarımı ve bazı nörotransmitterlerin enzimatik üretiminde rol oynayan temel besin maddesi C vitamini askorbik asit ya da askorbat olarak bilinir. Çeşitli gıdalarda bulunduğu gibi aynı zamanda diyet takviyesi olarak da satılır. C vitamini nedir? Faydaları nelerdir? Suda çözünebilen bir vitamindir bundan dolayı vücutta depolanmaz, insan vücudu ihtiyacından fazla olan C vitamini idrar yolu ile dışarı atar ve küçük bir rezervi vücutta tutar.

Bağışıklık Sistemi İçin Süper Besin

Reklam

Sağlıklı bir vücut yapısı için düzenli olarak alınması gerekir, en fazla çilek, portakal, biber, kivi, lahana, brokoli ve ıspanak gibi meyve ve sebzelerde bulunur. Gıda takviyesi olarak ve kullanılan C vitamini takviyeleri çinko ile kara mürver içerikleriyle desteklenir. Özellikle bağışıklık sistemi için süper besin olarak tanıtılır. Kandaki antioksidan seviyesinin %30’a kadar arttırdığı için bağışıklık sistemini güçlendiren güçlü bir antioksidandır, bu özelliği sayesinde vücut iltihaplanma ile daha iyi şekilde savaşır.

Güçlü Bir Antioksidan

Kan basıncını düşürmeye yardımcı olan C vitamini hem yüksek tansiyon problemi yaşayan hem de yaşamayan herkes için önerilir. C vitamini nedir? Faydaları nelerdir? Eklemlerde yaşanan iltihap, şişlik, şiddetli ağrı atakları gibi sorunların tedavisinde destekleyicidir. Kanda bulunan ürik asidi azaltmaya yardımcıdır. Demirin gıdalardaki emilimini arttırmaya yardımcı olur ve bu sayede demir emilmesini daha kolay bir forma dönüştürür. Beyaz kan hücrelerinin de daha etkin şekilde çalışmasını destekler girdin savunma sistemini güçlendirerek yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

Kolejen Oluşumuna Katkıda Bulunur

Yoğun fiziksel aktivite sonrasında bağışıklık sisteminin normal fonksiyonu korunmasını sağlar. Kan damarlarının normal bir şekilde çalışabilmesi için gerekli olan kolejen oluşumuna katkıda bulunur. Aynı zamanda kemik ile kıkırdakların ve diş ile diş etlerinin gereksinim duyduğu kolejen oluşumunu sağlar. İnsan vücudunda C vitamini eksikliği çok uzun sürede fark edilebilir ama bazı işaretlerle de bunu anlamak mümkündür.

Eksiklik Belirtileri

C vitamini seviyesi düşük olan insanlarda birçok sorun ortaya çıkar özellikle üst kollar uyluklar ya da kalçalar arkasında engebeli tavuk derisine benzer bir deri oluşumu yaşanır. Saçların uzaması yavaşlar ve çok daha çabuk saçlar kırılır. Aynı zamanda saç köklerinde parlak kırmızı lekeler belirir. Tırnaklarda kırmızı lekeler ortaya çıkar genellikle kırmızı lekeler ya da çizgili tırnaklar demir eksikliği anemisi ile ilişkilendirilir ama bu çoğu zaman C vitamini eksikliğinin bir belirtisidir. C vitamini nedir? Faydaları nelerdir?

Cildi Korur

Cildi güneş neden olduğu oksidatif hasardan ve kirletici maddelerden koruyan C vitamini eksik olduğunda sağlıksız bir cilt görünümü yaşanır. Yetersiz kolejin üretimi yüzünden zayıf kan damarlarına neden olan C vitamini eksikliğinden dolayı vücut çok kolay bir şekilde morarır. Kanayan diş etleri, eklemlerdeki ağrı, şişlik, kemiklerdeki zayıflık, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi birçok belirtiler C vitamini eksikliğini gösterir.

Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020, SSN Sport Style Nutrition, All Rights Reserved.