SSN Sports Blog
Reklam
Reklam

B5 Vitaminin Nedir? Faydaları Nelerdir?

28.11.2020
645
Reklam
B5 Vitaminin Nedir? Faydaları Nelerdir?

B5 Vitaminin Nedir? Faydaları Nelerdir?

Pantotenik asit olarak da bilinen B5 vitamini vücut için önemli görülen vitaminlerden biridir. Önemli görülmesinden kaynaklı ise B5 vitamini nedir, faydaları nelerdir başlığı altında sorulara cevap aranmaktadır. Vücuttaki tüm canlı hücrelerde bulunan suda çözünen bir vitamin olarak bilinen B5 vitamini bazı besin maddeleri ile vücuda kazandırılması meydana getirilir. Bu önemli görülen pantotenik asit kan şekerini dengeler. Ayrıca kötü kolesterolü düşürme, yüksek tansiyonu düşürme, sinir hasarını ve ağrıyı önleme gibi faydaları görülür. Kalp yetmezliğini önler. Önemli görevleri üstlen B5 vitamini vücudumuz için son derece gerekli görülen bir vitamin kaynağıdır.

B5 Vitamini Önemi

Reklam

B5 vitamini metabolizmamız için gereklidir. Çünkü enerji üreten kimyasal reaksiyonlarda yardımcı bir enzim olarak görev alır ve yediğimiz gıdalardan aldığımız yağ, hormon ve karbonhidrat sentezini yapar. Sentez sayesinde enerji dönüşümü vücutta meydana gelir. B5 vitamini yardımıyla enerji beynindeki nörotransmitterleri aktif hale getirir. Nörotransmitterler, vücudumuzun düzgün çalışması için gerekli olan kimyasal sinyalleri salgılamakla görevlidir. Sinir sistemin sağlığı için B5 vitamini faydaları içeriğinden bahsetmemek olmaz. Önemli görülen bu vitamin ise et, fasulye, fındık, süt ve yumurta gibi hem bitkisel hem de hayvansal gıdalardan elde edilebilir.

B5 Vitamini Eksikliğinin Belirtileri

B5 vitamini faydaları ile vücut çalışmasında büyük rol oynamayı başaran vitaminlerden biridir. Etkin rol oynaması sağlıklı bir bedene sahip olma sonucunu doğurur. B vitamini grubunda bir eksiklik oluşursa bedende bazı belirtiler oluşabilir. Yorgunluk, sinirlilik, depresyon, uykusuzluk, kusma, mide ağrıları, kas krampları, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi belirtiler B5 eksikliğinde görülebilir.

B5 Vitaminin Faydaları

Kolestrol sentezlemek için vücudun B5 vitamini sentezlemesi gerekmektedir. Kalp sağlığını ve özellikle kolesterolü pozitif yönde etkileme becerisi kolesterolün kullanımında ve düzenlenmesinde rol oynar. Bir kalp krizi veya inmeye neden olabilecek tehlikeli plak oluşumunu önleyebilecek yetkinliğe sahiptir. Diğer önemli bir faydası da vücudumuzun her tarafına oksijen veren kırmızı kan hücrelerini oluşturabilmesidir. Ayrıca B5 vitamininin vücudumuzdaki hemoglobin seviyesini arttırabilme becerisine sahiptir. B2 vitamini ile adeta bir ortak çalışması süren B5 vitamini aneminin önlenmesi ve tedavisinde önemli rol oynar.

Yiyecek ve içecekleri metabolizma edebilmesi B5 vitamini faydaları arasında görülen durumlardan biridir. Tüm B vitaminleri, vücudunuzda bulunan karbonhidratları yakmada yardımcıdır. Bu kullanımın oluşması ise enerjiyi üreten glikoza dönüştürülmesinde etkilidir. Glikoz formundaki şekerleri parçalayan bir enzimi sentezleyerek dönüştürme işlemini başarıyla gerçekleştirebilirler. Vücudumuzda bulunan dokuları, kaslarımızı ve organlarımızı yeniden inşa ederek metabolizmanın optimum seviyede çalışmasına olanak sağlanır.

B5 Sinirsel Mental Sağlıkta Etkilidir

Genel olarak B vitamini grubundaki tüm vitaminler zihinsel fonksiyonları geliştirme becerisine sahiptir. Oluşabilecek beyin fonksiyon bozuklukları, hafıza kaybı gibi durumlara engel olma durumunu yaşar. Baş ağrısı, migren, depresyon hatta alkol bağımlılığını azaltarak stres gibi sorunları azaltmayı başarır. Uyku sorununa, egzersizlerinizde performans düşüklüğüne, ruh hali değişikliklerine olumlu etkiyi yakalayabilirsiniz.

Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020, SSN Sport Style Nutrition, All Rights Reserved.