SSN Sports Blog
Reklam
Reklam

Türkiye’de Sporcu Gıdalarına Bakış Açısı

Reklam
Türkiye’de Sporcu Gıdalarına Bakış Açısı

TÜRKİYE’DE SPORCU GIDALARINA BAKIŞ AÇISI

Öncelikle şunu bilmek gerekir ki sporcu gıdaları da günlük olarak tükettiğiniz gıda takviyelerinden pek farklı değildir. Bu noktada sporcu gıdalarını diğer bilinen gıda takviyelerinden ayıran en büyük fark, eğer sporda yapıyor ve en azından haftada 3 günü, 45’er dakika antrenman/egzersiz yaparak geçiriyorsanız size çok daha fazla artılarının oluşudur.

Yağlarınızı yakarak kas kütlenizi artırmayı, daha sağlıklı/fit bir görünüme sahip olmayı, fiziki gelişiminizin psikolojinizde de sağlayacağı büyük faydaları da unutmamak gerekir. Elbette bunun için sporu hayatınıza almanız, sporla birlikte yaşamayı öğrenmeniz ve tekrar eden şeylerin zaman içerisindeki kazanımları, özveri ve iradeden geçtiğini de unutmamak gerekir.

Reklam

Bilinenin aksine sporcu gıdalarının özellikle ülkemizde kötü bir algısı bulunmaktadır. Bunun nedenleri ise yanlış yönlendirme ve pazarlama stratejilerinde yapılan basit ama etkili olan hatalardır.

Elbette bu yanlış algının çok sebebi var, fakat en basit ve yalın hali ile 3 maddede Özetlemek gerekirse bu hataları şu şekilde sıralayabiliriz.

  1. Yanlış yönlendirme; Spora başlayan bireylere yanlış yönlendirmeler ile alakasız ürünlerin satışını yapmanın o kişiye kullanım süresi içerisinde zararı olmayacağı gibi pek fazla yararının da olmayacağıdır. İstenilen sonuca göre ürün kullanmak (kilo verme ya da kilo alma vb.) doğru ve kaliteli olan ürün guruplarının kullanımı önemlidir. Şunun da altını çizmek gerekir ki hiç bir sporcu gıdası sizi, çok abartı görülen ve aşırı büyük kas kütlelerine sahip olan sporcuların görünümüne kavuşturmayacaktır. Bu hacme sahip olmanın vücudunuza illegal sıvı ve başka maddeler alınarak yapılabileceğini, olması gereken normal sağlıklı diyetinizden de çıkarak bazı durumlar da vücudunuza aşırı yüklenilmesi gerektiğini de unutmamanız gerekmektedir. İşte tam bu sebeple, beklentilerinizi ve ilerleyeceğiniz yoldaki plan/programınızı en başta şekillendirmenizde fayda var.
  2. Kaliteli Marka ve Ürün Azlığı; Sporcu gıdaları dünya da olduğu gibi ülkemizde de gün geçtikçe büyümekte ve çok çeşitli marka ve ürünler çıkmaktadır. Bu özellikle sporcu gıdasına başlamak isteyen ya da yeni kullanmaya başlamış bireylerin kafasını oldukça karıştırmaktadır. Burada yapılması gereken doğru marka ve ürünleri kullanmaktır elbette. Herhangi bir marka ve ürünü kullanmaya başlamadan önce mutlaka araştırın. İstediğiniz sonuca göre araştırın. Bu araştırma işinize yaramayacak, etkisini görmeyeceğiniz marka ve ürünlerden sizi filtreleyecektir.
  3. Sporcu Gıdalarını Spor Yapanlar Kullanır; Elbette seçmiş olduğunuz marka ve ürünleri spor yaparken kullanmanızın size farklı edinimleri olacaktır, ancak unutulmamalıdır ki insan vücudu salgılaması gereken birçok amino asidi kendi içerisinde üretebildiği gibi bazılarını ya yeteri kadar üretememekte ya da hiç üretememektedir. Bu sebeple bazı durumlarda örneğin protein alımınızı güçlendirmek için size uygun kaliteli bir protein tozu kullanmanız günlük ihtiyacınız olan ve kaslarınız için gerekli olan protein miktarını size en sağlıklı ve basit yoldan sağlayacaktır. Enerji seviyenizi yükseltmek, sürdürebilirliğini sağlamak ve yağ yakımınıza yardımcı olması, gün içerisindeki hareketli yaşantınıza da katkı sağlaması için L-carnitin kullanımı yapabilirsiniz. Buna benzer çok örnek verilebilir. Yapmanız gereken öncelikle sizlerin hafızasında yer etmiş olan sporcu gıdaları sağlıksızdır psikolojisinden çıkmanız olacaktır. Kararında ve önerilen dozda hiçbir zararı literatürde yer almayan ürünlerdir sporcu gıdaları ve faydaları saymakla bitmez. Palm yağından ve vücudumuza yüzlerce zararı olan bir besini mutfağımızda kahvaltı sofralarımızda kullanılan bir ürün mü, yoksa peynir altı suyundan elde edilen bir protein tozumu zararlıdır? Cevap çok basit. Yurt dışında eczanelerde satılan. Ulaşılabilirliği çok kolay olan, doktorların tavsiye ettiği ürünlerdir sporcu gıdaları.

DOĞRU BESLENME

            Beslenme tarzımız da, zamanla yarışan toplumlar yaratılmaya ve teknolojinin getirilerinden faydalanmaya devam ettikçe hızla değişmektedir. ‘’GDO’’ denilen bir gerçek bundan yıllar önce hayatımızda yokken hız tutkunu teknoloji sever ticaretçilerin daha çok kazanmaları için çıkarılmış tarımsal bir hayati tehlikedir.

Bu sebeple tükettiğimiz besinler, bu gibi besin ticareti yapan, sağlığımızı hiçe sayan kişiler tarafından yapılmaya devam edilmektedir. Bu gerçekle birlikte ülke toplumlarının bir bölümü sağlığı doğada, doğal olan ürünlerde aramaya başlarken bazı toplumlardaki bireyler ise gıda takviyelerine yönelmiştir. Gıda takviyeleri doğal bitki ve ürünlerden faydalanarak çıkardıkları ürünleri bu tip kategorideki bireylere satarak kaliteli ve doğru sonuçlar vermektedir. Fakat sektörü gittikçe büyüyen ve her geçen gün dünya genelinde yayılan/çıkan ürün gurupları nedeni ile iddialarını tam olarak kanıtlayamayan yani performansı sahte olan ürünler de bulunmaktadır.

Burada yapılmak istenen, doğal bir ürünü bitkiyi kullanarak çok daha kolay tüketilebilir hale getirerek tüketiciye sunmaktır. İşte tam bu noktada da bildiğiniz gıda takviyeleri gibi spor yaparken gönül rahatlığı ile kullanabileceğiniz sporcu gıda takviyelerinin de işlevselliği ve insana olan faydalarını, doğru marka ve ürünlerini seçerek tüketmeyi göz ardı etmemektir.

 

HAYALLERİNİZİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRMENİN EN PRATİK YOLU

‘’VAZGEÇMEK’’

Beslenme her kişiye göre değişkenlik gösterse de, sağlıklı ve sağlıksız, yararlı ya da yararsız ayrımını her hangi bir ürüne baktığımız anda yapabiliyoruz aslında. Cola, cips, hazır meyve suları, aromalı sütler, yapay gıdalar, sağlıksız atıştırmalıklar, fastfood, vb.

Beslenme kavramınızı şekillendirmek için önce ne istediğinize ve yaşamınızın geri kalanını nasıl yaşamak istediğinize karar vermelisiniz. Kendinizi özgür bırakın. Özgürlük her şeye sahip olmanın, dilediğiniz anda dilediğiniz şeyi yapmanın aksine ‘’vazgeçmektir’’.

Size zarar veren her şeyden vazgeçin ama her şeyden!

Sporu hayatınıza alın. Haftada en az 3 gün 45 tekrar değişken antrenman programları hazırlayın.

Size özel sağlıklı beslenme araştırmanızı yapın. Bunun için bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz.

Sigarayı bırakın. Geri kalan yaşamınız ve sağlığınız için atacağınız en önemli adım sigara içmekten vazgeçmek olacaktır.

Unutmayın, geleceğinizi şimdiden şekillendirmek geleceği görmek ile eşdeğerdir.

Sporla ve sağlıkla kalmanızı dilerim. Herkese hayallerini gerçeğe dönüştürdüğü bir 2021 yılı dilerim.

Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020, SSN Sport Style Nutrition, All Rights Reserved.