SSN Sports Blog
Reklam
Reklam

B1 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

26.11.2020
752
Reklam
B1 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

B1 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir?

Titamin olarak adlandırılan B1 vitamini etkileri, bulunduğu besinler merak edilir. Bu konuları araştırmak için B1 vitamini nedir, faydaları nedir konusunda yetkin bir araştırma yapılarak sorulara karşı bir cevap aranır. B1 vitamini, mayalar, tahıllar, fasulye, fındık ve et gibi birçok gıdada bulunur. Ve bu sayede olumlu etkilerinden yararlanılır. Genellikle diğer B vitaminleri ile birlikte kullanılır ve birçok B vitamini kompleksi içerisinde yeri vardır. B1 vitamini yediğimiz gıdaların sindirilmesini, metabolizmaya kazandırılmasını ve süreç sonunda enerjinin ortaya çıkmasında etkin rol oynar. Eksikliği olması durumunda vücut aktif çalışmasını sağlayamaz. Suda çözünebilen bir vitamin olmasından kaynaklı beden içerisinde dağılımı da o kadar hızlıdır.

Vitamin B1 (Tiamin) Eksikliği Belirtileri

Reklam

Tiamin eksikliğinin klinik bulgular uzmanlar tarafından şu şekilde belirlenmiştir;

  • Hızlı kilo verme
  • Sindirim sorunu
  • İştahsızlık
  • Yorgunluk
  • Kısa süreli hafızada zayıflık
  • Sinirlilik
  • Kas güçsüzlüğü
  • Kayıtsızlık
  • Depresyon
  • Kalp gibi kardiyovasküler

B1 Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

Tiyaminin besin kaynakları arasında zengin şekilde bulunur. Fasulye, fıstık, tohum, yosun (veya spirulina tozu), maya, özellikle de peynir B1 vitamini açısından çok zengindir. Karaciğer de dahil olmak üzere bazı et türleri veya yulaf ve arpa gibi bazı tahıllar da bulunur ve B1 vitamini faydaları içeriğini yaşamanız da artar. Tiyaminin gıdaya sentetik olarak eklendiği ürünlerde genellikle “zenginleştirilmiş” veya “takviyeli” olarak adlandırılması yapılır. İşlenmiş ürünlerden farklı olarak fıstık, fasulye gibi gıdalar doğal yapısında yüksek miktarlarda B1 vitamini bulunur.

B1 Vitamini (Tiamin) Faydaları

Sağlıklı bir metabolizma sağlayan B1 vitamini faydaları bir bölümde yoğunlaşması yoktur. B1 vitamini vücuttaki karbonhidratın glikoza çevirir. Glikoz ise vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi açığa çıkarmayı başarır. Daha sağlıklı çalışan metabolizmaya sahip olmak için tiamin şarttır. Bu vitamin ayrıca vücuttaki proteinleri ve yağları parçalama görevi vardır. Vücuttaki kırmızı kan hücresi üretiminde de görev üstlenmesi nedeniyle birçok anlamda faydasını görebilmek mümkündür. Tiamin ve diğer B vitaminleri enerjiyi artırdığından spor için gerekli görülen besin olarak kabul edilir.

Sinir sistemini koruyucu yapısı bulunan B1 vitaminin karbonhidratları enerjiye dönüştürmede önemli bir etkisi vardır. Bu noktada sinir sisteminin ihtiyacı olan enerji vücuda kazandırır. Beden için gerekli olan yakıtın doğru şekilde harcanması bütünsel anlamda sağlıklı çalışan bir vücuda sahip olma sonucunu doğurur. Sinirleri sararak sinir sistemimizi koruyan, miyelin kılıflarının gelişimini üstlenmeyi başaran yapısı B1 vitaminin başlıca özelliklerindendir.

B1 Vitamini Sağlığa Yararlıdır

Vücudunuza yeterli miktarda B1 vitamini kazandırdığınızda, sinirler ve kaslar arasında iletileri aktaran nörotransmitter meydana gelmesini sağlarsınız. Bu sayede kal ve damar sağlığınız korunmuş olunur. B1 vitamini faydaları yaşanma noktasında birden fazla etkileri bulabilirken bağışıklık sistemi yüksek oranda korunur. Ayrıca mental sağlığınızı korumaya yardımcı olan sinirsel hastalıklara karşı olumlu etkisini görebilirsiniz. Alzheimer hastalığı riskinin azaltılmasına destek olur.

Reklam
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Copyright © 2020, SSN Sport Style Nutrition, All Rights Reserved.